dissabte, 21 de maig de 2016

L'hort i els infants

Cuidar un hort ens dóna aliments saludables, de proximitat i de temporada però també ens ensenya que per aconseguir una cosa cal un esforç i un temps d'espera

Cuidar un huerto nos da alimentos saludables, de proximidad y de temporada pero también nos enseña que para conseguir algo hace falta un esfuerzo y un tiempo de espera

Fotografies: Núria Roca

De petita, amb la meva família, estiuejàvem en una casa enmig de camps i boscos. Em sentia la més feliç del món jugant amb els meus cosins en plena natura. Fèiem cabanes, corríem amb la bicicleta, ens gronxàvem en el gronxador que havia construït el nostre avi, anàvem al riu a pescar, ens enfilàvem a la pomera per menjar pomes acabades de collir,... I també tinc un gran record de l'hort de davant de casa. Hi collíem les verdures que menjaríem en breu. Recordo que el més divertit era l'època de collir patates que era com una festa on es reunia tothom. Anàvem al camp i un cop havia passat el tractor per aixecar la terra, tota la canalla anava darrera a recollir les patates. Quan volíem anar a pescar al riu, ens fabricàvem una canya i anàvem al femer de l'hort a agafar cucs. També recordo un dia qualsevol, anar al camp, arrencar una pastanaga i menjar-la tal qual. Crec que eren les pastanagues més bones del món.

De pequeña, con mi familia, veraneábamos en una casa rodeada de campos y bosques. Me sentía la más feliz del mundo jugando con mis primos en plena naturaleza. Hacíamos cabañas, corríamos con la bicicleta, jugábamos en el columpio que había construido nuestro abuelo, íbamos al río a pescar, trepábamos el manzano para comer manzanas,... Y también tengo un gran recuerdo del huerto de enfrente. Comíamos las verduras que recién habíamos recogido. Recuerdo que lo más divertido era la época de cosechar patatas que era como una fiesta donde se reunían todos. Íbamos al campo y una vez había pasado el tractor para levantar la tierra, todos los niños iban detrás a recoger las patatas. Cuando queríamos ir a pescar al río, nos fabricábamos una caña e íbamos al estercolero del huerto a coger gusanos. También recuerdo un día cualquiera, ir al campo, arrancar una zanahoria y comerla tal cual. Creo que eran las mejores zanahorias del mundo.
Suposo que tot això ha fet que, ara que sóc mare, vulgui que les meves filles puguin gaudir de tot el que aporta estar en contacte amb la terra. Per això des de fa poc més d'un any, tenim un petit hort que cuidem amb molta il·lusió i amor. Tenir un hort és fantàstic, però també representa molta feina, per això aquest any tenim la sort de compartir-lo amb una altra família i penso que, d'aquesta manera, és encara més enriquidor.

Supongo que todo esto ha hecho que, ahora que soy madre, quiera que mis hijas puedan disfrutar de todo lo que aporta estar en contacto con la tierra. Por eso desde hace poco más de un año, tenemos un pequeño huerto que cuidamos con mucha ilusión y amor. Tener un huerto es fantástico, pero también representa mucho trabajo, por eso este año tenemos la suerte de compartirlo con otra familia y pienso que, de este modo, es aún más enriquecedor.Fa uns dies, en el meu últim post, us parlava del llibre Educar en el Asombro. Catherine L'Ecuyer deia això:
"Els nens estan acostumats a tenir-ho tot abans de desitjar-ho i sense esforç. De les úniques coses que els nens veuen passar en el seu desenvolupament natural - perquè és una de les poques coses, el procés del qual, no hem aconseguit accelerar - és l'embaràs".
Això em va fer pensar en el creixement de les plantes d'un hort.
En un hort hi ha un temps de preparació del terreny, la sembra de la llavor, la dedicació de regar i tenir cura de la planta i finalment, al cap d'un temps i si tot ha anat bé, la recompensa.
En un hort es necessita constància, esforç, perseverança i sobretot paciència.
Actualment tot és molt immediat i als nostres petits no els anirà malament una dosi de paciència i saber esperar.
Un altre aspecte a destacar és que no sempre obtenim el resultat desitjat. De vegades hem posat molta dedicació a aquella planta, però una gelada la fa malbé, venen uns cargols i s'ho mengen tot o una pedregada d'estiu ens destrossa mitja collita. A la vida no sempre és tot com nosaltres voldríem i de vegades hi ha imprevists que fan que haguem de canviar coses que no havíem tingut en compte. Això ens ajudarà a treballar la capacitat la resolució de problemes i la frustració.

Hace unos días, en mi último post, os hablaba del libro Educar en el Asombro. Catherine L'Ecuyer decía:
"Los niños están acostumbrados a tener todo antes de desearlo y sin esfuerzo. De las únicas cosas que los niños ven pasar en su desarrollo natural - porque es una de las pocas cosas, cuyo proceso, no hemos conseguido acelerar - es el embarazo ".
Esto me hizo pensar en el crecimiento de las plantas de un huerto.
En un huerto hay un tiempo de preparación del terreno, la siembra de la semilla, la dedicación de regar y cuidar la planta y finalmente, al cabo de un tiempo y si todo ha ido bien, la recompensa.
En un huerto se necesita constancia, esfuerzo, perseverancia y sobre todo paciencia.
Actualmente todo es muy inmediato y a nuestros pequeños no les irá mal una dosis de paciencia y saber esperar.
Otro aspecto a destacar es que no siempre obtenemos el resultado deseado. A veces hemos puesto mucha dedicación a esa planta, pero una helada la estropea, vienen unos caracoles y se la comen toda o una tormenta de verano nos destroza media cosecha. En la vida no siempre es todo como nosotros quisiéramos y a veces hay imprevistos que hacen que tengamos que cambiar cosas que no habíamos tenido en cuenta. Esto nos ayudará a trabajar la capacidad de resolución de problemas y la frustración.


M'agrada que les meves filles puguin plantar el que després menjaran, almenys que vegin que la fruita i la verdura no surt d'un prestatge del supermercat o de la nevera de casa. És una manera més d'adquirir coneixements i valors.
No cal tenir un gran terreny, simplement amb un raconet al pati o potser amb uns tests al balcó ja aconseguirem apropar les criatures a aquest nou món per poder tornar als orígen i a allò que és essencial i veritable.

Me gusta que mis hijas puedan plantar lo que luego comerán, al menos que vean que la fruta y la verdura no sale de un estante del supermercado o de la nevera de casa. Es una manera más de adquirir conocimientos y valores.
No es necesario tener un gran terreno, simplemente con un rinconcito en el patio o quizás con unas macetas en el balcón ya conseguiremos acercar las criaturas a este nuevo mundo para poder volver a los orígenes y a lo que es esencial y verdadero.
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada