dijous, 31 de març de 2016

Slow education

Per què el meu fill s'avorreix sempre? Per què ja no s'il·lusiona per res? Per què ni tan sols ha jugat amb els regals del seu aniversari? Per què es distreu tan fàcilment?

¿Por qué mi hijo se aburre siempre? ¿Por qué ya no se ilusiona por nada? ¿Por qué ni siquiera ha jugado con los regalos de su cumpleaños? ¿Por qué se distrae tan fácilmente?


Fa unes setmanes vam tenir el plaer d'assistir a un taller de ioga a la Masia la Garriga, i ja que estàvem allà vam aprofitar per fer-hi nit i així poder gaudir del lloc, del menjar, de l'entorn, de les encantadores persones que ho porten i sobretot de la tranquil·litat. Realment crec que a la Garriga el temps va més a poc a poc. Es respira calma i s'encomanen unes ganes de fer les coses ben fetes, de voler viure la vida amb menys presses, amb menys nervis, amb menys maldecaps,... simplement amb menys.

Hace unas semanas tuvimos el placer de asistir a un taller de yoga en la Masía La Garriga, y ya que estábamos allí aprovechamos para passar la noche y así poder disfrutar del lugar, de la comida, del entorno, de las encantadoras personas que lo llevan y sobre todo de la tranquilidad. Realmente creo que en la Garriga el tiempo va más despacio. Se respira calma y se contagian unas ganas de hacer las cosas bien, de querer vivir la vida con menos prisas, con menos nervios, con menos preocupaciones,... simplemente con menos.

Masia la Garriga de Castelladral


Més fotos de la Masia a Instagram


Per acabar d'arrodonir l'estada, feia uns dies que la Núria de la Garriga m'havia deixat el llibre "Educar en el asombro" de Catherine L'Ecuyer. I quin millor lloc per començar a llegir-lo! De seguida em vaig quedar atrapada en la lectura.

Para completar la estancia, hacía unos días que Núria de la Garriga me había dejado el libro "Educar en el asombro" de Catherine L'Ecuyer. Y qué mejor lugar para empezar a leerlo! Enseguida me quedé atrapada en la lectura.


L'Ecuyer explica la necessitat que tenen les criatures de jugar lliurement, a la natura, sense jocs dirigits, sense pantalletes, sense agendes plenes d'activitats. De vegades ens entestem a inscriure els nostres fills a activitats extraescolars perquè aprenguin a fer de tot, a comprar-los joguines que moltes vegades ni tan sols fan servir,... però el què realment necessita un nen o una nena és quedar-se embadalit mirant com es mou un cargol, jugar amb pals i pedres, xafar bassals quan plou, enfilar-se als arbres, imaginar-se que un tronc és el seu gosset, mirar les estrelles, comptar les formigues i rodolar per l'herba d'un prat. Imaginar i crear del no res, seguint els seus instints.

L'Ecuyer explica la necesidad que tienen las criaturas de jugar libremente, en la naturaleza, sin juegos dirigidos, sin pantallitas, sin agendas llenas de actividades. A veces nos empeñamos en inscribir a nuestros hijos a actividades extraescolares para que aprendan a hacer de todo, a comprarlos juguetes que muchas veces ni siquiera usan,... pero lo que realmente necesita un niño o una niña es quedarse embobado mirando cómo se mueve un caracol, jugar con palos y piedras, pisar charcos cuando llueve, trepar a los árboles, imaginarse que un tronco es su perrito, mirar las estrellas, contar las hormigas y rodar por la hierba de un prado. Imaginar y crear de la nada, siguiendo sus instintos.

Catherine l'Ecuyer diu en el seu llibre:
"El temps de joc sense gaires estructures és fonamental perquè el nen desenvolupi la capacitat de resolució de problemes, per fomentar la creativitat i per desenvolupar la seva capacitat de mantenir l'atenció".


Catherine L'Ecuyer dice en su libro:
"El tiempo de juego sin muchas estructuras es fundamental para que el niño desarrolle la capacidad de resolución de problemas, para fomentar la creatividad y para desarrollar su capacidad de mantener la atención".


El ritme frenètic de la nostra societat se'ns emporta i ens sembla que si el nostre fill o filla no sap nedar, no té un bon nivell d'anglès i no és un crack de la música es quedarà enrere. "Els nens necessiten més que mai ser persones creatives, enginyoses i capaces d'adaptar-se als canvis" (L'Ecuyer).

El ritmo frenético de nuestra sociedad nos arrastra y nos parece que si nuestro hijo o hija no sabe nadar, no tiene un buen nivel de inglés y no és un crack en música se quedará atrás. "Los niños necesitan más que nunca ser personas creativas, ingeniosas y capaces de adaptarse a los cambios" (L'Ecuyer).Actualment sotmetem a les criatures a una sobrestimulació constant i diària. A casa veuen hores de televisió o altres pantalles, si s'han d'esperar en algun lloc els pares els deixen el mòbil perquè no s'avorreixin, quan surten de l'escola enlloc d'anar a jugar lliurement van a algun extraescolar dirigit.

Actualmente sometemos a las criaturas a una sobrestimulación constante y diária. En casa ven horas de televisión u otras pantallas, si se tienen que esperar en algún lugar los padres les dejan el móvil para que no se aburran, cuando salen de la escuela en lugar de ir a jugar libremente van a algún extraescolar dirigido .Degut a tot això, els hi estem creant una dependència a l'estímul i aquest haurà de ser cada vegada més intens per mantenir el mateix grau de motivació. Com que això no és sostenible, esdevindran criatures que els costarà mantenir l'atenció, de seguida s'avorriran si no se'ls estimula, cada vegada s'il·lusionaran menys per les coses i mica en mica aniran reduint la seva imaginació i creativitat.

Como consecuencia, les estamos creando una dependencia al estímulo y este tendrá que ser cada vez más intenso para mantener el mismo grado de motivación. Como esto no es sostenible, se convertirán en criaturas que les costará mantener la atención, enseguida se aburrirán si no se les estimula, cada vez se ilusionarán menos por las cosas y poco a poco irán reduciendo su imaginación y creatividad.


Deixem que els nostres fills i filles visquin les etapes al seu ritme, que descobreixin les coses per sí sols i que es coneguin a sí mateixos. 
I vosaltres, pares i mares, us recomano de tot cor el llibre "Educar en el asombro" . Encara que jo us n'hagi explicat quatre cosetes, l'heu de llegir i quedar-vos "asombrados" (meravellats) com jo.
Bona lectura!

Dejemos que nuestros hijos vivan las etapas a su ritmo, que descubran las cosas por sí solos y que se conozcan a sí mismos.

Y a vosotros, padres y madres, os aconsejo de todo corazón que leéis el libro "Educar en el asombro". Aunque yo os haya explicado cuatro cositas, tenéis que leerlo y quedaros "asombrados" como yo.
Feliz lectura!Més fotografíes a Instagram little_seastar

2 comentaris:

 1. Moltes gràcies Neus, després de la teva "lectura" me'l demano per St Jordi!!
  Fins aviat bonica!

  ResponElimina
  Respostes
  1. Que bé que t'hagi fet venir ganer de llegir-lo! Val molt la pena! Ja em diràs què tal 😉

   Elimina